برای تعریف دقیق استارتاپ فینتک باید به معنای لغوی فینتک توجه کنیم. فینتک خلاصه ای از کلمه ی تکنولوژی مالی میباشد، فینتک در واقع به کار بستن محصولات یا خدمات تکنولوژی محور در دنیای مالی میباشد. همانطور که از تعریف گفته شده مشخص است، فینتک حوزه ی بسیار وسیعی را پوشش میدهد، از اپلیکیشن های همراه بانک گرفته تا استفاده ی از هوش مصنوعی و بلاکچین. وقتی که بفهمید فینتک دقیقا چیست متوجه خواهید شد که به طور روزانه ما با مسائل فینتک درگیر هستیم. اگر تا به حال از طریق گوشی هوشمند خود، خریدی انجام داده اید یا موجودی حساب بانکی خود را چک کرده اید شما نیز عضوی از این صنعت بیلیون دلاری هستید. به عبارت دیگر فینتک عصر جدیدی از استفاده ی از تکنولوژی میباشد که کاربرد های فراوانی دارد، چه توسط کسب و کار های دخیل در آن و چه توسط کاربرانی که به خدمات این نوع از کسب و کار ها نیاز دارند.
فینتک به شرکت ها امکان مدیریت معامله و سرمایه گذاری های خود را به طور مثال از طریق یادگیری ماشینی میدهد. نکته ی جالب توجه این است که شرکت هایی که به صورت سنتی نیز به مدیریت معاملات و سرمایه ی دیگران میپردازند مانند بانک ها نیز در حال استفاده ی از فینتک هستند و با تطابق دادن محصولات و خدمات خود به دنبال رسیدن به اهداف خود هستند.
چگونه یک استارتاپ فینتک بسازیم؟
برای ساخت یک استارتاپ فینتک قدم های مشخصی با توجه به قوانین مصوب باید برداشت ولی در این مقاله به ذکر چند نکته ی کلی بسنده میکنیم:
۱) حوزه ی فعالیت خود را مشخص کنید
همانطور که گفته شد حوزه ی فعالیت فینتک بسیار گسترده است، شما باید مشخص کنید که در این محدوده ی وسیع به دنبال ارائه ی چه محصول یا خدماتی هستید، به طور مثال آیا میخواهید خدمات پرداخت وجه فراهم کنید یا میخواهید در حوزه ی بیمه کار خود را شروع کنید یا حتی شاید میخواهید در زمینه سرمایه گذاری به شرکت های بزرگ کمک کنید.
حوزه هایی که میتوانید در محدوده ی فینتک در آن فعالیت کنید بسیار گسترده است و مهم ترین نکته ای که باید در شروع راه خود در نظر داشته باشید، داشتن یک ایده ی واضح از نوع محصول یا خدماتی است که میخواهید به مخاطبان خود ارائه دهید.
۲) آشنا بودن به قوانین
با توجه به ماهیت کار استارتاپ های فینتک که سر و کار آنها با پول است، مطمئن باشید که قوانین بسیار زیادی راجع به نحوه ی کار، اختیارات شرکت و مسائل حقوقی از این دست وجود دارد. این نکته بسیار حائز اهمیت است که با این قوانین و مسائل حقوقی مرتبط با آن آشنا باشید تا در مراحل بعدی کار خود به مشکلات قضایی برخورد نکنید. باید مطمئن باشید که میتوانید در محدوده ی اختیارات قانونی ای که به شما داده میشود به ارائه ی خدمات خود، ابتدا در سطح محلی و سپس در سطح های بالاتر، بپردازید.
۳) تمرکز بر مزیت ها و استراتژی های رقابتی
از نظر کاربری که از خدمات شما استفاده میکند ۳ فاکتور اساسی حائز اهمیت هستند:
- امنیت
- مزیت هایی که نسبت به سایر رقبا دارید
- مقبولیت خدماتی که شما ارائه میدهید نزد کسب و کار های مختلف
با در نظر گرفتن نکاتی که ذکر شد، شما باید به ایده ای برسید که ضمن داشتن امنیت قابل قبول، ارزشی را برای مشتریان خود فراهم کنید که دیگر رقبا این ارزش را فراهم نمیکنند، و باید بتوانید کسب و کار های هدف خود را متقاعد کنید که استفاده از سیستم شما را قبول کنند که این اتفاق نیز با ارزش آفرینی برای آنان امکان پذیر خواهد بود. در غیر اینصورت زمان و انرژی خود را هدر خواهید داد.
۴)تیم سازی مناسب
از این نقطه به بعد، شروع یک استارتاپ فینتک، تفاوت چندانی با شروع یک استارتاپ معمولی ندارد، نکته ای که در هر استارتاپی باید در نظر گرفته شود، جمع کردن تعدادی افراد متخصص مشتاق برای کار بر روی ایده ی شما و رساندن آن به نقطه ای میباشد که بتواند توسط کاربران از آن به راحتی استفاده شود.
۵) ساخت نسخه ی MVP
در روند کاری هر استارتاپی ساخت نسخه ی (MVP (minimum viable product یکی از کلیدی ترین قدم های کل پروسه میباشد. نسخه ی MVP به شما کمک میکند که درک بهتری از خواسته های کاربران خود پیدا کنید و ایرادات اولیه ایده ی خود را به طور واضح ببینید و سعی در رفع آن ها کنید. لازم به ذکر است که برای جذب یک سرمایه گذار نیز داشتن یک MVP موفق، از ضروری ترین فاکتور ها میباشد.
در نهایت نیز برای جمع بندی نکات ذکر شده میتوان به چرخه ی حیات یک استارتاپ فینتک که در زیر ذکر شده است اشاره کرد:
ایده=>تایید ایده و تست مقبولیت آن=>ساخت MVP=>لانچ محصول=>گسترش دادن محصول