اگر شما اخبار مربوط به بانکداری یا سرمایه گذاری یا ارز های دیجیتال را در ده سال گذشته دنبال کرده اید به احتمال زیاد با مفهوم بلاکچین آشنا هستید، بلاکچین تکنولوژی ضبط مدارک پشت ارز دیجیتال شبکه بیت کوین میباشد.
بلاکچین چیست؟
پایه ی تکنولوژی بلاکچین، به صورت زنجیری از بلوک ها میباشد که دلیل نام گذاری این تکنولوژی نیز همین میباشد، این بلوک ها در واقع اطلاعاتی هستند که به صورت دیجیتال در یک پایگاه داده عمومی، یا همان زنجیره، ذخیره میشوند.
بلوک های موجود در بلاکچین همانطور که گفته شد از اطلاعات دیجیتالی ای تشکیل شده اند که به طور مشخص دارای ۳ قسمت هستند:
- بلوک ها اطلاعات مربوط به تراکنش ها را مانند تاریخ، زمان، میزان معادل تراکنش به دلار ذخیره میکنند.
- بلوک ها اطلاعات افراد دخیل در هر تراکنش را نیز ثبت میکنند. در این بلوک ها نام دیجیتالی شما ثبت میشود. هر خریدی که شما در آن مشارکت کنید ردپای دیجیتالی منحصر به فردی از شما در آن تراکنش ضبط میشود که این ردپا الزاما باعث افشای هویت شما نمیشود.
- هرکدام از این بلوک ها اطلاعات یکتایی را ضبط میکنند که باعث تفاوت این بلوک ها از یکدیگر میشود. هممانطور که هر انسانی با نام خود از دیگران متمایز میشود، برای تشخیص این بلوک ها از همدیگر کد منحصر بفردی استفاده میشود که به آن هش(Hash) گفته میشود که به ما کمک میکند تا بتوانیم بلوک ها را از یکدیگر تشخیص بدهیم. یک عدد بلوک در شبکه بیت کوین میتواند تا سقف حجمی ۱ مگابایت داده را در خودش ذخیره کند که بسته به اندازه تراکنش ها، یک بلوک میتواند اطلاعات مربوط به چندهزار تراکنش را در خود جای بدهد.
هرگاه که یک بلوک، اطلاعات جدیدی را در خود جای بدهد، این داده ها به شبکه بلاکچین اضافه میشوند، هرچند که برای رخ دادن این ارتباط باید مراحل زیر طی شود:
- کامل شدن یک تراکنش مالی
- این تراکنش مالی باید مورد تایید قرار بگیرد، این تاییدیه در شبکه بلاکچین باید توسط شبکه ای از کامپیوتر ها انجام شود که این تاییدیه شامل تایید جزئیات خرید، زمان معامله، معادل دلاری تراکنش و افراد دخیل در این تراکنش میباشد.
- پس از اینکه این اطلاعات مورد تایید شبکه کامپیوتر ها قرار گرفت، حال باید این داده ها در یک بلوک ذخیره شوند. باتوجه به حجم داده های هرتراکنش، به احتمال زیاد، داده های یک تراکنش در یک بلوک مشخص همراه با صدها هزار داده های تراکنشات دیگر ذخیره میشود
- پس از طی مراحل بالا همانطور که گفته شد هش(Hash) بلوکی که داده ها در آن قرار میگیرد مشخص میشود که یک کد منحصر به فرد است. پس از طی این مراحل بلوک جدید میتواند به شبکه بلاکچین افزوده شود.
پس از اینکه بلوکی به شبکه بلاکچین اضافه شد، هرکسی میتواند از اطلاعات این بلوک بازدید نماید. اگر شما به بازدید شبکه بلاکچین بیت کوین بپردازید خواهید دید که به اطلاعات هر بلوک شبکه عمومی بلاکچین که شامل زمان، مکان و افراد دخیل در هر تراکنش است دسترسی دارید.